Kan mijn omvormer gehacked worden?

 Zonepanelen hacken = omvormer hacken

31-5-23

 

Als je zonnepanelen gehackt zijn is dat eigenlijk de omvormer. De omvormer maakt verbinding met internet, en daardoor kun je bijvoorbeeld zien hoeveel vermogen je panelen opwekken. Alle apparaten die met internet zijn verbonden kunnen in principe gehackt worden. Omvormers dus ook. 

Voor een hacker is het een koud kunstje om in te breken op jouw systeem als het standaard wachtwoord van de fabrieksinstellingen nooit is aangepast. Dan kan iemand gewoon inloggen, daar hoef je niet eens een hacker voor te zijn.

 

Omvormer uitschakelen

Zit een hacker in jouw omvormer? Dan kan de hacker de omvormer uitschakelen. Dat is vervelend omdat je zonnepanelen dan tijdelijk geen stroom leveren, maar het wordt echt een probleem als hackers dit op grote schaal gaan doen. Dan kan het stroomnet uit balans raken en kan het stroomnet zelfs uitvallen. In het westen van de Verenigde Staten is er een storing geweest op het stroomnet die waarschijnlijk door hackers is veroorzaakt.

 

Voorkom dat je gehackt wordt

De gemakkelijkste manier om te voorkomen dat je gehackt wordt is om het wachtwoord van je omvormer aan te passen. Kies een wachtwoord dat niet makkelijk te raden is, en gebruik een wachtwoordmanager om je wachtwoorden te bewaren. Op de website van de fabrikant staat meestal uitgelegd hoe je het wachtwoord kunt aanpassen. 


Waarom valt mijn omvormer uit?

Op extra zonnige dagen krijgen installateurs regelmatig de volgende vraag binnen van klanten: “Ons zonne-energiesysteem schakelt wel eens uit als de zon schijnt. Waarom gebeurt dit en wat kan ik er tegen doen om het te voorkomen?” Hoe dit exact zit, leggen we hieronder uit.

Waarom schakelt een zonne-energiesysteem bij te veel zon automatisch uit? Elke omvormer heeft een ingebouwd mechanisme dat ervoor zorgt dat de omvormer automatisch van het elektriciteitsnet wordt afgeschakeld, wanneer de omvormer buiten de zogenaamde ‘net-parameters’ komt. Deze bestaan uit: spanning, stroom, frequentie en netimpedantie (lusweerstand tussen fase en 0). Het gaat hierbij vooral om de netspanning en de frequentie van het elektriciteitsnet. Normaal gesproken ligt de netfrequentie in Europa op 50 Hertz (de netspanning varieert echter per land in Europa). In Nederland is het laagspanningsnet 230 Volt met een tolerantie, het ligt meestal tussen de 207 en 253 Volt.

De limietwaarden waarbij de omvormer zich van het net moet afschakelen, zijn wettelijk bepaald en zijn voor ieder land anders. Voor Nederland is dit de NEN EN 50438 norm voor kleine installaties en de Netcode Elektriciteit voor de grote installaties.

 

Netspanning en omvormers

Een belangrijke limiet is de bovengrens van de netspanning, deze is 253 V. Als de door de omvormer gemeten netspanning boven deze waarde uitkomt, wordt de omvormer afgeschakeld van het net. Een omvormer die vermogen aan het net terug levert, drijft de netspanning altijd op, terwijl elektrische apparatuur in huis zoals een wasmachine de netspanning juist laat dalen.

Op een zonnige dag kan het voorkomen dat de omvormer veel vermogen wil terugleveren en dat er tegelijkertijd weinig stroom wordt verbruikt in het huishouden. De netspanning loopt op, de limietwaarde wordt bereikt en de omvormer wordt uitgeschakeld. De omvormer start daarna automatisch weer op als de netspanning weer binnen de grenswaarden ligt.

Het gevolg: de zon schijnt volop en de zonnestroominstallatie produceert niet optimaal doordat de omvormer regelmatig wordt afgeschakeld.

 

Wat valt hieraan te doen?

 Het kan wel eens gebeuren, dat in een woonwijk toevallig meerdere zonnestroominstallaties allemaal op dezelfde fase (stroomnet) invoeren. Dit kan ertoe leiden dat de spanning op die fase hoger is dan op de andere twee. Indien mogelijk kan de omvormer op een andere fase aangesloten worden om zo bovenstaande problemen te voorkomen.

  • Zorg dat er bij veel zoninstraling veel huishoudelijke apparaten aanstaan, zodat de netspanning niet te hoog wordt.
  • Het kan ook zijn dat de AC kabel te lang en te dun is. We adviseren maximaal 1% spanningsval over de AC kabel. Zie ook NPR 5310, hoofdstuk 712.
  • Sluit een accu aan op het zonnestroomsysteem. De accu wordt gedurende de piekmomenten opgeladen waardoor de netspanning verlaagt. Je kunt de stroom die overdag wordt opgewekt ’s avonds gebruiken.
  • Neem contact op met uw netwerkleverancier 

Energie investerings aftrek

EIA (RVO 27-10-21)

Investeert u als bedrijf in CO2-reductie, energiezuinige technieken en duurzame energie? Maak dan gebruik van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). Voor uw investering kunt u dan 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Voor 2021 is er een budget van € 149 miljoen.

De regeling levert u gemiddeld 11% voordeel op. Naast de EIA heeft u bovendien ook de gebruikelijke afschrijving voor uw energie-investeringen en een lagere energierekening en kan gecombineerd worden met de KIA.

Wilt u hier meer over weten of over andere regelingen laat het ons weten, en wij zoeken het voor u uit.


Laatste nieuws over duurzame energie opwekking

gas prijzen (11-10-21)

Prijzen gas en elektriciteit stijgen in recordtempo: stroom in september 57 procent duurder

>>> Van 25,5 naar 31,5 eurocent per kilowattuur inclusief belastingen

De prijzen voor gas en elektriciteit zijn afgelopen maand in recordtempo gestegen. In september steeg de prijs van stroom met 57 procent en van gas met 46 procent. Energiebedrijven hebben hun tarieven verhoogd. Dat meldt zonne-energiebedrijf Zonneplan op basis van eigen onderzoek. De inkoopprijzen voor energie rijzen steeds verder de pan uit. Dat komt volgens Zonneplan met name doordat de gasprijs stijgt tot hoogtes die niemand had voorzien. Waar de prijs per kuub gas in augustus op gemiddeld 45,7 eurocent lag, kwam deze in september uit op 66,7 eurocent. De stroomprijs volgt en steeg in een maand tijd van 10,5 eurocent naar 16,5 eurocent per kilowattuur. Dat is respectievelijk 25,5 en 31,5 eurocent inclusief belastingen.


Cooperatieve energie opwekking

SCE (RVO 21-7-2021)

De Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking vervangt de fiscale regeling verlaagd tarief (beter bekend als de postcoderoosregeling). Met deze subsidieregeling worden energiecoöperaties en VvE's gestimuleerd om in coöperatief verband in de eigen leefomgeving (afgebakend door een postcoderoos) hernieuwbare elektriciteit door zonne-energie, windenergie of waterkracht op te wekken. Zowel grootverbruikers- als kleinverbruikersaansluitingen kunnen in aanmerking komen.

Wilt u hier meer over weten laat het ons weten.


SDE ++ (8-6-21)

In tegenstelling tot eerdere berichten is besloten om de SDE++ 2021 later open te stellen. Provincies en gemeenten hebben aangegeven dat er met de aangekondigde periode van openstelling druk staat op de vergunningverlening van veel wind- en zonprojecten. De SDE++ 2021 start daarom pas op 5 oktober 2021. De regeling sluit op 11 november 2021.

De nieuwe openstelling ziet er als volgt uit:

regeling start op 5-11 2021 en sluit op 11-11-2021

Voorwaarden :

Aansluitwaarden >3*80A

PV installatie moet ≥15 kWp en <1 MWp, gebouwgebonden

Wilt u hier meer over weten en hoe de regeling in 2022 gaat verlopen laat het ons weten.